Insulinpumpe

En insulinpumpe er et avansert teknisk hjelpemiddel som brukes til å gjøre det lettere for personer med type 1-diabetes å nå sine behandlingsmål. Hva er da en optimal diabetesbehandling? Det varierer selvfølgelig fra individ til individ, men alle er nok enige om at målet er en god HbA1c på et lavest mulig nivå. Det gir gode forutsetninger for å oppnå en god livskvalitet, både i dag og senere. En insulinpumpe er et svært godt hjelpemiddel for å nå det målet. Det finnes flere ulike merker av insulinpumper, og alle tilbyr ikke like mange funksjoner eller alle de moderne funksjonene. Fordi en insulinpumpe har en brukstid på 4 år, er det ekstra viktig at du velger riktig pumpe fra starten av.

Les mer om hvordan Tandem t:slim X2 fungerer og hvordan dette kan være til nytte for deg i din diabetesbehandling.

Pumpe eller penn?

Hva er riktig for meg?

Insulinpumpebehandling gir brukeren et friere liv med bedre blodsukkerkontroll, bedre helse og økt livskvalitet sammenlignet med konvensjonell behandling med insulinpenn. For deg som aktivt følger med på blodsukkeret og justerer insulindosene, kan behandling med pumpe være det perfekte alternativet. Du kan ta enda et steg mot en forbedret livssituasjon med økt kontroll.

Insulinpumpe halverer risikoen for å dø av hjertekarsykdom

Personer med type 1-diabetes som bruker en insulinpumpe, har nesten halvparten så stor risiko for å dø av hjertekarsykdom sammenlignet med personer som har en flerdosebehandling med insulinpenn 1. Det viser en studie ved Sahlgrenska akademin som nylig ble publisert i det innflytelsesrike British Medical journal.

Studien er gjennomført ved hjelp av NDR, Nationella Diabetesregistret. – Dette er gode nyheter for de som har type 1-diabetes sier Sofia Gudbjørnsdottir, diabetolog og ansvarlig ved Nationella Diabetesregistret. Andre studier har vist at pumpebehandling kan gi bedre blodsukkerkontroll enn behandling med penn 2-6 . Også risikoen for å få diabeteskomplikasjoner blir mindre 2-6 . Bedre kontroll kan også minske risikoen for alvorlige hypoglykemier 3-5, 7,8 .

Vi er svært opptatt av at du som brukere av våre produkter skal føle deg trygg. Du har alltid kort vei til teknisk pumpestøtte. Vi er her for deg døgnet rundt og hver dag. Vi gjør hverdagen din enklere!

1. Isabelle Steineck, Jan Cederholm, Björn Eliasson, Araz Rawshani,4 Katarina Eeg-Olofsson, Ann-Marie Svensson, Björn Zethelius, Tarik Avdic, Mona Landin-Olsson, Johan Jendle, Sofia Gudbjörnsdóttir, det svenske nasjonale diabetesregisteret. ”Insulinpumpebehandling, flere daglige injeksjoner, og kardiovaskulærdødelighet blant 18 168 personer med type 1-diabetes: observasjonsstudie. BMJ J 2015;350:h323.

2. Weissberg-Benchell J, Antisdel-Lomaglio J, Seshadri R. Insulin pump therapy: a metaanalysis. Diabetes Care. 2003;26(4):1079-1087.3. Rudolph JW, Hirsch IB. Assessment of therapy with continuous subcutaneous insulin infusion in an academic diabetes clinic. Endocr Pract. 2002;8(6):401-405.4. Hoogma RPLM, Hammond PJ, Gomis R, et al. Comparison of the e􀃗ects of continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) and NPH-based multiple daily insulin injections (MDI) on glycaemic control and quality of life: results of the 5-nations trial. Diabet Med. 2005;23(2): 141-147.

5. Linkeschova R, Raoul M, Bott U, Berger M, Spraul M. Less severe hypoglycaemia, better metabolic control, and improved quality of life in type 1 diabetes mellitus with continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) therapy; an observational study of 100 consecutive patients followed for a mean of 2 years. Diabet Med. 2002;19(9): 746-751.

6. Pickup J, Mattock M, Kerry S. Glycaemic control with continuous subcutaneous insulin infusion compared with intensive insulin injections in patients with type 1 diabetes: meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2002;324(7739):705+.7. Bode BW, Steed RD, Davidson PC. Reduction in severe hypoglycemia with long-term continuous subcutaneous insulin infusion in type 1 diabetes. Diabetes Care. 1996;19(4):324-327.8. Bode BW, Sabbah HT, Gross TM, Frederickson LP, Davidson PC. Diabetes management in the new millennium using insulin pump therapy. Diabetes Metab Res Rev. 2002;18(suppl 1):S14-S20.

Hvordan fungerer pumpen?

Da leger og forskere først utviklet insulinpumper på 1970-tallet, hadde de som mål å imitere en frisk bukspyttkjertel. I dag har de kommet langt. Flere hundre tusen mennesker i hele verden bruker insulinpumpe i stedet for å ta daglige injeksjoner med insulin, og de får bedre kontroll og større frihet enn noen gang tidligere i sine liv.

Basal- och bolusinsulin

Insulinpumpen hjelper deg med å håndtere din diabetes ved å imitere hvordan en frisk bukspyttkjertel tilfører insulin til kroppen. Den doserer kontinuerlig små mengder hurtigvirkende insulin for å holde blodsukkernivået stabilt mellom måltidene og når du sover. Dette kalles basalinsulin. Basalinsulinet kan justeres når som helst på døgnet for å dekke varierende insulinbehov. Tilførselen kan også minskes ved behov, for eksempel ved fysisk aktivitet.

Ved måltider minskes den ønskede insulinmengden på insulinpumpen (bolusdosen). Avhengig av hva du spiser, kan du tilpasse hvordan bolusdosen gis, alt for at blodsukkernivået skal ligge så godt og jevnt som mulig. Bolusdoser kan også gis for å korrigere høyt blodsukker mellom måltidene.

Infusionsset

Et infusjonssett har en liten nål, enten i stål eller plast, som føres inn rett under huden og holdes på plass med tape. Det finnes mange typer infusjonssett. Du kan prøve deg frem for å finne det som er behagelig for deg. Infusjonssettet kan brukes mange steder, for eksempel på magen, på låret eller på baken, og trenger bare å byttes hver andre eller tredje dag. Du kan ta det av i korte perioder for ting som kontaktsport eller intimt samkvem. Det kobles til igjen med et hørbart klikk for ekstra trygghet. Infusjonssettet er koblet til en slange som i sin tur kobles til insulinreservoaren i pumpen.

Å velge pumpe

Hva er viktig for akkurat deg når du skal velge pumpe?

Det finnes flere ulike merker av insulinpumper, og alle tilbyr ikke like mange funksjoner eller alle de moderne funksjonene. Fordi en insulinpumpe har en brukstid på fire år, er det ekstra viktig at du velger riktig pumpe fra starten av.

  • Vil jeg kunne bruke CGM (kontinuerlig glukosemåling)?
  • Førsteklasses kundestøtte, er det viktig for meg?

Vi lanserer snart vår nye pumpe. Les mer her.

Pumpen skal hjelpe deg med å optimalisere behandlingen, det kan både handle om bedre sykdomskontroll (senke HbA1c) og å få en bedre livskvalitet – både for øyeblikket og senere i livet. Gode og stabile blodsukkerverdier skaper forutsetninger for bedre livskvalitet. Da er det viktig å velge en pumpe som er moderne og har høy presisjon. Det betyr at du kan tilpasse behandlingen til nettopp dine behov, og føle deg trygg på at pumpen leverer den dosen du har programmert. Vi hos Rubin Medical er svært opptatt av at du som brukere skal føle deg trygg med pumpen din. Derfor tilbyr vi akutt 24-timers pumpesupport for å hjelpe deg døgnet rundt. Vi yter det lille ekstra med stort hjerte, og setter alltid kundens behov i sentrum.

Kontakt oss

Vi er her for å hjelpe deg, vennligst kontakt oss